api
托福阅读瓶颈期突破方法(十五天113分)
寄托天下 2015-02-05 10:29 我要评论 浏览6400次

先报分数啦:R 29, L 30, S27, W 27  (写作别吐槽咩0v0)


Shari在准备托福的时候感觉很多小伙伴们都会遇到一个瓶颈期,就是,在词汇已经基本掌握,TPO也刷了很多套之后,看懂文章内容已不是难事,分数却总是维持在20-25分之间。Shari也是一开始准备就撞上了这样的难题。可是时间不等人哇!我怎么可能跟TPO慢慢磨十五天到考试!幸运的是,我发现,只要有意识地应用一些简单的阅读思路和技巧,就可以快速整合知识,降低错题率!


同学亲测有效哦,一次Shari把此经验传授给了一个阅读长期在22-24分徘徊的迷茫青年,第二天模考28,三天后实战27。所以应该还是很有效的!希望能给大家帮助。

一、给文章分层

这是最重要的技巧!在看文章的时候,一定要有意识地、及时地将已经看过的内容分层,梳理出层次间关系。


这个过程一般在你边看文章的时候就要进行,每看一个句子(比如介绍海豚的鳍的构造),分辨它与前文的关系。此段开头讲“海豚的生理构造对它的运动影响很大”,则这句为从属;开头讲“海豚的尾巴是它快速行进的关键”,则此句是另起一个分论点:鳍也很重要。


看完一段,梳理此段结构。

例:此段讲海豚的结构对运动的帮助,并详细介绍了它的尾巴、鳍、和躯干各自的作用,最后过渡引入下一段。


看完两段以上,划分段落层次。

例:开头段引入海豚进化的未解之谜,第二段讲海豚身体构造对运动的帮助,第三段讲关于某个进化谜题的两种猜想 (此过程在看完第三段后马上进行,以此类推)。看完整篇文章,快速回忆作者写作此文的思路。

这么做的好处在于:


①看完文章之后的你,完完全全清楚文章的思路,在做题的时候能快速定位;
②不需要把前后文再看一遍才想得起来这几句话在干嘛;
③在做主旨题时快速筛选出符合段落主旨的概括句,比回去再看一遍省下很多时间,也更有把握。

But, the most important thing is:一定要有意识地、及时地回忆、梳理,将新看的内容快速整合到之前的框架中。


如果同学们还不太明白,后面我用TPO1的文章节选带大家直播做一遍,请大家认真感受一下在看文章时大脑应该如何及时处理新的信息,完善原有框架。
另,附其它小技巧~


TIMBERLINE VEGETATION ON MOUNTAINS  (TPO1-1)
节选2-4段 (一共6段)

The upper timberline, like the snow line, is highest in the tropic and lowest in the polar regions. It ranges from sea level in the polar regions to 4,500 meters in the dry subtropics and 3,500-4,500 meters in the moist tropics. [在不同纬度高度不同] Timberline trees are normally evergreens, suggesting that these have some advantage over deciduous trees (those that lose their leaves) in the extreme environments ofthe upper timberline. [在timberline有常绿树] There are some areas, however, where broad leaf deciduous trees form the timberline.[也有落叶树] Species of birth, for example, may occur at the timberline in parts of the Himalayas.[落叶树例子]

[两分点:海拔高度不同/树木种类不同]

At the upper timberline the trees begin to become twisted and deformed.[变形] This is particularly true for trees in the middle and upper latitudes, which trend to attain greater heights on ridges, whereas in the tropics  the trees reach their greater heights in the valleys.[高低纬度长高的地方不同] This is because middle-and upper-latitude timberlines are strongly influenced by the duration and depth of the snow cover. As the snow is deeper and lasts longer in the valleys, trees tend to attain greater heights on the ridges, even though they are more exposed to high-velocity winds and poor, thin soils there. In the tropics, the valleys appear to be more favorable because they are less prone to dry out, they have less frost, and they have deeper soils. [高纬山谷不好因为雪,低纬山谷好]

[timberline常见树木种类(段2) > 高低纬树木位置及原因]

There is still no universally agreed-on explanation for why there should be such a dramatic cessation of tree growth at the upper timberline. [timberline形成原因讨论] Various environmental factors may play a role. Too much snow, for example, can smother trees, and avalanches and snow creep can damage or destroy them. Late-lying snow reduces the effective growing season to the point where seedlings cannot establish themselves. [雪的消极作用] Wind velocity also increases with altitude and may cause serious stress for trees, as is made evident by the deformed shapes at high altitudes. [风的消极作用] Some scientists have proposed that the presence of increasing levels of ultraviolet light with elevation may play a role, [紫外线] while browsing and grazing animals like the ibex may be another contributing factor. [动物] [回想了一下:有自然因素 & 生物因素] Probably the most important environmental factor is temperature, for if the growing season is too short and temperatures are too low, tree shoots and buds cannot mature sufficiently to survive the winter months.[自然因素再加一个:温度]

[本段:自然因素+生物因素]

[全文:timberline的地理分布(大) > 出现的树木(小) > 树木位置的差别及原因(小) > timberline形成原因有很多(大)]

二、其它小技巧

1. 不知大家归纳出没有,我在阅读文章时是一块一块看的,而不是一句一句看。例如,节选的第一段在我眼中只有三块:位置、常绿树、落叶树
2. 正确答案基本都是同义改写(所以同义词很重要)
3. 如果一眼看不出正确答案那就是很变态的同义改写,要换一个角度表达观点

4. 最后的主旨题选概括段落大意的句子,一般不选段落中的小点。例:“timberline形成的可能原因很多,包括自然和生物因素”选;“timberline的形成可能是由于风和雪的消极影响”不选。


原帖作者:Shari_Sun

原帖链接:http://bbs.gter.net/thread-1797729-1-3.html


©详细内容版友讨论请看论坛原帖,本文文字和图片内容版权归寄托版友Shari_Sun所有。未经原作者允许,谢绝其它平台使用整体或任何部分的内容!


  • 相关阅读
小榜单
回顶部 我要纠错